Изборник Затворити

О НАМА

Циљеви пројекта су да се омогући нови начин продаје вишкова хране који су да сада пропадали или нису могли на исплатив начин да се пласирају, здравија исхрана суграђана, поспешивање трговине,  туризма пољопривреде, развој тржишта услуга (услуге печења, спремања хране и сл.) и нових радних места у селу. Ликовни циљ овог пројекта је промоција и развој цртаних јунака Шљивића који су промотери овог пројекта.

Циљне групе су мали пољопривредни произвођачи који производе од свега по мало и који немају времена нити довољно робе да би закупили тезгу или снабдевали нек велетрговину и друга циљна група су сиграђани који би хтели да се хране са мање штетних састојака у храни и који би хтели да још и уштеде у куповини.

Број директних учесника које планирамо да обухватимао овим пројектом је око 200 (50 домаћинстава) људи из села и 1000 људи из града тј. 250 домаћинстава.

То би сеоским домаћинствима донело око 1.300.000,00 динара притом би уштеда нашим суграђанима купцима била такође солидна.

О пројекту укратко:

Основна замисао је да пријатељи из града купују редовно код изабраног сељака млеко, јаја, сир, поврће, чајеве, воће. На тај начин сељаку не би  пропадали  вишкови  произведене хране, а имао би и редовне приходе што би утицало на опстанак и останак младих људи на селу и унапредило живот пољопривредника. У исто време купцу би купљени производ био дупло јефтинији захваљујући томе што сељак нема трошкове рекламе, транспорта, администрације, такси, амбалаже…

Приступањем овом пројекту сеоско домаћинство би обезбедило минималан приход од 1000,00 динара по дану или око 30.000,00 месечно уколико би снабдевао пет пријатељских, градских  домаћинства. Аутор и коаутор пројекта су: Мирко Ковачевић и Јасмина Иванковић.

Примери исплативости:

Млеко  је у откупуод 24,00 до 36,00 динара колико тренутно плаћа ИМЛЕК. Пријатељи у граду за литар прерађеног млека дају и преко 100,00 динара. Уколико би сељаку платили 50,00 то би њему било дупло више, а грађанину дупло мање. Такође, сељаци у селима у којима нема откупних станица имају проблем са транспортом што предају млека поскупљује и чини неизвесним.

Воће, поврће, печурке и чајеви који су вишак у сеоском домаћинству у сезони се чак ни не прикупљају због неизвесног пласмана. Овом акцијом би тржиште било делимично, ако не и потпуно обезбеђено.

Трошкови превоза би могли да се ублаже уколико би сељаци организовали отворена врата недељом где би тај трошак компезовали мезетлуком и гостопримством. Друго, долазак сељака у град би био исплатив са сталним муштеријама-пријатељима.

Здравствена исплативост је у томе што у малим домаћинствима се углавном гаји стока која пасе и која се не храни само у штали  храном пуном адитива за лактацију или раст…. Такво млеко, јаја и месо су доста здравији. Често се код нас на селима могу пронаћи велики вишкови аутохтоних сорти јабука и крушака који се не прскају. Наравно ту су могућности са чајевима, печуркама, узгојем рибе и осталим благодетима која се могу пронаћи у нашим селима.

Образовне могућности се огледају у томе да су деци из града приступачне домаће али и дивље животиње, биљке, пољупривредни и послови спремања хране.

Подстицај туризму је веома известан пошто би људи из града већ долазили у село по намирнице у оквиру пројекта „Спријатељи се са сељаком“  што би поспешило већу посећеност села, а самим тим и сеоски туризам.

Подстицај трговини: Пројекат омогућава трговину сељацима који до сада нису могли да снабдевају велепродају и пијаце због малих количина и широког асортимана.

Посетите фејсбук страну  СПРИЈАТЕЉИ СЕ СА СЕЉАКОМ и наша искуства из пилот пројекта са једним домаћинством.